Hoe maak ik een businessplan?

bemm-business-model-canvas

Hoe zorg je eenvoudig dat je inzicht krijgt in de haalbaarheid van je bedrijfsidee?  Met het Business Model Canvas breng je jouw bedrijfsplan op een overzichtelijke en visuele manier in kaart. Aan de hand van 9 bouwstenen beschrijf je de organisatie, het verdienmodel, klanten, relaties en leveranciers. Zo krijg je zicht op bedrijfsonderdelen die van essentieel belang zijn en waar eventuele bijsturing nodig is.

Wat is het business model canvas?

Het business model canvas is een grafische weergave van een aantal variabelen, die de belangrijkste waarden van een onderneming weergeven.  Het business model canvas kan worden ingezet als hulpmiddel voor het ontwikkelen van een nieuwe onderneming. Daarnaast is het een handig hulpmiddel om  de zakelijke situatie van een bestaande onderneming inzichtelijk te krijgen.

Het business model canvas is ontwikkeld door de Zwitserse Alexander Osterwalder en professor Yves Pigneur.  Zij gebruikten voor het business model canvas, negen categorieën die zij de bouwstenen van een organisatie noemen. Dit zijn de bouwstenen:

  1. Key partners (Waardevolle partners)
  2. Key activities (Kernactiviteiten)
  3. Key resources (Hulpbronnen)
  4. Value propositions (Waardeproposities)
  5. Customer relationships (Klantrelaties)
  6. Channels (Kanalen)
  7. Customer segments (Klantsegmenten)
  8. Cost structure (Kostenstructuur)
  9. Revenue streams (Inkomstenstromen)

Het functioneren van een bestaande organisatie kan gemakkelijk door het business model canvas verbeterd worden. Alle bedrijfsaspecten worden door het visueel aspect in één oogopslag overzichtelijk.

Aan de slag?

Als je aan de slag wilt, kun je het template hier downloaden.  Mocht je hulp nodig hebben bij het uitwerken, aarzel niet om een van de coaches te benaderen, zij helpen je graag.